XX | Photo | Stories | Marinos Epitropakis

Stories - 31-07-2020

Ανθεκτικότητα στο fusarium: Από το άγχος στην ηρεμία

Η ιστορία για την ανθεκτικότητα της σειράς For Defense Ανθεκτικότητα στο Fusarium: από το άγχος στην ηρεμία

Ανθεκτικότητα στο Fusarium: από το άγχος στην ηρεμία

Πριν από δύο χρόνια, η Rijk Zwaan έγινε η πρώτη εταιρεία σπόρων λαχανικών που παρουσίασε ποικιλίες αγγουριού ανθεκτικές στο Fusarium. Το Fusarium προκαλεί πολλά προβλήματα και αποτελεί σοβαρή απειλή για τους παραγωγούς αγγουριού. Την περασμένη περίοδο, ο Μαρίνος Επιτροπάκης, παραγωγός αγγουριού, καλλιέργησε την ποικιλία Forada RZ της σειράς For Defense: «Αυτή η ποικιλία μου έδωσε δυνατότητα συγκομιδής υψηλής ποιότητας καρπών σε μια περιοχή όπου η καλλιέργεια αυτόριζων είναι ρίσκο». Σε αυτό το άρθρο ο Μαρίνος Επιτροπάκης εξηγεί περισσότερα σχετικά με την μόλυνση από το Fusarium, μοιράζεται τις πρώτες του εντυπώσεις από την ποικιλία Forada RZ της σειράς For Defense και αναφέρει τα οφέλη σε σχέση με τις συμβατικές ποικιλίες.

Το Fusarium είναι μια μεγάλη απειλή

Το Fusarium μπορεί να αποτελέσει ένα σοβαρό πρόβλημα στην καλλιέργεια αγγουριού. Ο μύκητας αυτός μπορεί να προκαλέσει πολλές ζημιές, ειδικά όταν τα αγγούρια καλλιεργούνται στο έδαφος σε μη θερμαινόμενα θερμοκήπια μέσης τεχνολογίας. «Το Fusarium είναι μια πολύ μεγάλη απειλή στην περιοχή Ψαρή Φοράδα της Κρήτης, στην Ελλάδα», λέει ο Μαρίνος Επιτροπάκης. «Από τη στιγμή που τα φυτά μολυνθούν, δεν υπάρχει θεραπεία που να τους επιτρέπει να επανέλθουν. Αρχικά, τα φυτά αρχίζουν να μαραίνονται και η ασθένεια τελικά εξαπλώνεται σε ολόκληρη την καλλιέργεια και αναπόφευκτα οδηγεί σε εκτεταμένες ζημιές και απώλεια παραγωγής. Για να αποφευχθεί αυτό, στο παρελθόν αναγκαστήκαμε να καλλιεργήσουμε εμβολιασμένα φυτά, κάτι που κοστίζει πολύ». Το Fusarium εμφανίζεται κυρίως το φθινόπωρο και τον χειμώνα, που είναι οι δύο κύριες περίοδοι παραγωγής στη Νότια Ευρώπη. Οι ανθεκτικές στο Fusarium ποικιλίες της Rijk Zwaan –  Forada RZ και Forami RZ– είναι πολύ κατάλληλες για καλλιέργεια στην Ελλάδα και την Ισπανία, αντίστοιχα.

Καλλιέργεια με λιγότερα προβλήματα με τη σειρά For Defense

Οι ποικιλίες της σειράς For Defense έχουν υψηλή ανεκτικότητα ενάντια στο Fusarium oxysporum f. sp. Cucumerinum. «Αυτές οι ποικιλίες μας δίνουν την δυνατότητα να καλλιεργούμε αυτόριζα φυτά, με αποτέλεσμα χαμηλότερη τιμή αγοράς σε σύγκριση με τα εμβολιασμένα φυτά. Εκτός από αυτό, δεν αγχώνομαι πια για τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει αυτός ο μύκητας», συνεχίζει. «Η κύρια διαφορά μεταξύ της ποικιλίας Forada RZ και μιας συμβατικής ποικιλίας είναι η ανθεκτικότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται πλέον να χρησιμοποιώ χημικά ή οργανικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα για να αποτρέψω την εξάπλωση του Fusarium στο θερμοκήπιο. Στο παρελθόν, τέτοια προϊόντα αύξαναν το κόστος, παρόλο που τα αποτελέσματα ήταν απρόβλεπτα».Ο Μαρίνος Επιτροπάκης εξηγεί ότι είχε έναν πολύ απλό λόγο για να επιλέξει μια ποικιλία της σειράς For Defense: «Το αγγούρι είναι μία πολύ σημαντική καλλιέργεια για εξαγωγή. Χάρη στις ποικιλίες της σειράς For Defense μπορώ να αγοράσω τα φυτά σε καλή τιμή, ενώ δεν έχω πλέον τόσο άγχος κατά τη διαδικασία καλλιέργειας. Η ποικιλία Forada RZ προσφέρει προϊόντα πολύ υψηλής ποιότητας και επίσης μου δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιώ λιγότερη ή ακόμα και μηδενική χημική προστασία των καλλιεργειών. Αυτό δίνει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι δεν υπάρχουν υπολείμματα στους καρπούς, με αποτέλεσμα πιο υγιεινά προϊόντα για τους καταναλωτές».

Εμπειρία από πρώτο χέρι με ποικιλίες της σειράς For Defense 

Σύμφωνα με τον Μαρίνο Επιτροπάκη, η αρχική του εμπειρία με μία ποικιλία της σειράς For Defense ήταν μόνο θετική. «Η ποικιλία Forada RZ μου δίνει τη δυνατότητα συγκομιδής υψηλής ποιότητας καρπών σε μια περιοχή όπου η καλλιέργεια αυτόριζων είναι ρίσκο. Εκτός από αυτό, η καλλιέργεια παραμένει υγιής καθόλη τη διάρκεια του κύκλου, επιτρέποντάς μου να παράγω και τον χειμώνα. Αρχικά, περίμενα ότι η ποικιλία Forada RZ θα είναι ανθεκτική στο Fusarium και ότι θα μείωνε τον αριθμό των μολύνσεων σε σύγκριση με τη συμβατική ποικιλία, ακόμη και κάτω από δύσκολες συνθήκες. Μετά από ένα χρόνο καλλιέργειας του Forada RZ, μπορώ σίγουρα να επιβεβαιώσω ότι ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μου!».