Πληροφορίες προϊόντων
1. Δήλωση ανθεκτικοτήτων
Ορισμός των Όρων που περιγράφουν την Αντίδραση των Φυτών στα Παράσιτα [1] για τη Βιομηχανία Παραγωγής Σπόρων Λαχανικών (Εγκρίθηκε από τον τμήμα λαχανικών και καλλωπιστικών φυτών του ISF τον Μάιο του 2017).
1. Εισαγωγή
Η σχέση μεταξύ ενός φυτού και ενός παρασίτου είναι πολύ περίπλοκη. Οι όροι που περιγράφουν την αντίδραση μιας ποικιλίας σε ένα παράσιτο καθορίζονται από δοκιμές με γνωστούς και χαρακτηριστικούς βιότυπους, παθότυπους, φυλές ή στελέχη του εκάστοτε παρασίτου.
Παρ’ όλα αυτά στην πράξη, η ικανότητα ενός παρασίτου να προκαλέσει ασθένεια ή ζημιά σε ένα φυτό εξαρτάται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, τις ιδιότητες του ίδιου του οργανισμού και την ικανότητα του φυτού να αμυνθεί. Διαφορετικές ποικιλίες μέσα σε ένα είδος φυτού μπορεί να διαφέρουν ως προς την ικανότητά τους να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Υπό διαφορετικές συνθήκες, όπως η ηλικία του φυτού, η πίεση των παρασίτων και ο βαθμός μολυσματικότητας ή οι δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες, η αλληλεπίδραση ανάμεσα στο ίδιο φυτό και τους επιβλαβείς οργανισμούς μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα.
Τα παράσιτα είναι γνωστό ότι μπορούν να αναπτύξουν και να δημιουργήσουν νέους βιότυπους, παθότυπους, φυλές ή στελέχη που μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια ή ζημιά σε φυτά που παραμένουν ανεπηρέαστα από την αρχική μορφή του παρασίτου.
Για να προωθήσει τη συνέπεια στους όρους που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την αντίδραση ενός φυτού σε ένα παράσιτο, το τμήμα λαχανικών και καλλωπιστικών φυτών του ISF έχει ορίσει τους παρακάτω όρους:
2. Ορισμοί
Ευπάθεια είναι η ανικανότητα μιας ποικιλίας φυτού να περιορίσει την ανάπτυξη ή και την ή και την εξέλιξη ενός συγκεκριμένου παρασίτου.
Ανεκτικότητα είναι η ικανότητα μιας ποικιλίας φυτού να περιορίσει την ανάπτυξη ή και την εξέλιξη ενός συγκεκριμένου παρασίτου ή και τις ζημιές που προκαλεί σε σύγκριση με ευπαθείς ποικιλίες φυτών κάτω από παρόμοιες περιβαλλοντικές συνθήκες και παρασιτικές πιέσεις.
Ανθεκτικές ποικιλίες μπορεί να παρουσιάσουν κάποια συμπτώματα της προσβολής ή βλάβες κάτω από υψηλή παρασιτική πίεση.
Ορίζονται δύο επίπεδα ανεκτικότητας:
Υψηλή ανεκτικότητα (HR *): ποικιλίες φυτών που περιορίζουν πολύ την ανάπτυξη ή και την εξέλιξη του συγκεκριμένου παρασίτου ή και τις βλάβες που προκαλεί κάτω από κανονική παρασιτική πίεση όταν συγκρίνονται με ευπαθείς ποικιλίες. Αυτές οι ποικιλίες φυτών μπορεί, ωστόσο, να εμφανίζουν κάποια συμπτώματα ή βλάβες κάτω από υψηλή παρασιτική πίεση.
Ενδιάμεση ανεκτικότητα (IR *): ποικιλίες φυτών που περιορίζουν την ανάπτυξη ή και την εξέλιξη του συγκεκριμένου παρασίτου ή και τις βλάβες που προκαλεί, αλλά μπορεί να εμφανίζουν ένα μεγαλύτερο φάσμα συμπτωμάτων ή βλαβών σε σύγκριση με πιο ανθεκτικές ποικιλίες. Μετρίως ανθεκτικές ποικιλίες φυτών, θα εξακολουθούν να δείχνουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα ή βλάβες από ευπαθείς ποικιλίες φυτών, όταν καλλιεργούνται κάτω από παρόμοιες περιβαλλοντικές συνθήκες ή και παρασιτική πίεση.
Ποικιλίες που έχουν το ίδιο επίπεδο ανθεκτικότητας σε ένα συγκεκριμένο παράσιτο μπορεί να εμφανίζουν διαφορετική απόκριση ανθεκτικότητας λόγω διαφορετικής γενετικής σύνθεσης μιας ποικιλίας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι αν μια ανθεκτικότητα παρουσιάζεται σε μια ποικιλία φυτού, περιορίζεται σε καθορισμένους βιότυπους, παθότυπους, φυλές ή στελέχη του παρασίτου.
Αν δεν παρουσιάζονται βιότυποι, παθότυποι, φυλές ή στελέχη παθογόνων στην ανθεκτικότητα κάποιας ποικιλίας, είναι επειδή δεν υπάρχει γενικά αποδεκτή ταξινόμηση του παθογόνου σύμφωνα με τον βιότυπο, παθότυπο, τη φυλή ή το στέλεχος. Νέοι βιότυποι, παθότυποι, φυλές ή στελέχη που μπορεί να προκύψουν, δεν καλύπτονται από την αρχική ανθεκτικότητα.
Ανοσία είναι όταν ένα φυτό δεν υπόκειται σε προσβολή ή μόλυνση από ένα συγκεκριμένο παράσιτο.
[1] O FAO ορίζει ως παράσιτο: Οποιοδήποτε είδος, στέλεχος ή βιότυπο φυτού, ζώου ή παθογόνου παράγοντα ζημιογόνου σε φυτά ή φυτικά προϊόντα. http://www.fao.org/docrep/W3587E/w3587e01.htm
Τα παθογόνα (μικροοργανισμοί όπως βακτήρια, ιοί και μύκητες που προκαλούν μια ασθένεια), ως εκ τούτου, συγκαταλέγονται στον όρο «παράσιτο».
2. Κωδικοί ανθεκτικοτήτων
Μια πρόσφατη επισκόπηση των διεθνών κωδίκων ανθεκτικότητας στις καλλιέργειες λαχανικών μπορεί να βρεθεί στον ιστότοπο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σπόρων (ISF): Pest Codes – International Seed Federation (worldseed.org)
3. Προδιαγραφές προϊόντων
4. Ασφαλής χρήση σπόρων
Επισκεφτείτε τη σελίδα για ασφαλή χρήση των σπόρων με επικάλυψη.
5. Συνθήκες αποθήκευσης
Επισκεφτείτε τη σελίδα για συμβουλές αποθήκευσης σπόρων.
Η αυθεντική έκδοση στα Αγγλικά είναι και η επικρατέστερη έκδοση (www.rijkzwaan.com)