XX | Hero | VI24 | New physios of downy mildew in lettuce named

News - 05-07-2023

Κατονομασία νέων επίσημων φυλών περονόσπορου στο μαρούλι

Την 1η Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του International Bremia Evaluation Board Europe (IBEB-EU) δημοσίευσε τρεις ευρέως εμφανιζόμενες νέες παραλλαγές του περονόσπορου στο μαρούλι: τις Bl:38EU, Bl:39EU και Bl:40EU. Ένας μεγάλος αριθμός από τις τρέχουσες ποικιλίες της Rijk Zwaan στο μαρούλι είναι ανθεκτικός σε αυτές τις τρεις νέες φυλές.

Νέες επισήμως κατονομαζόμενες φυλές

Ο περονόσπορος μπορεί να καταστρέψει τα φύλλα του μαρουλιού τόσο σε θερμοκηπιακές όσο και σε υπαίθριες καλλιέργειες, με αποτέλεσμα την απώλεια απόδοσης. Οι νέες παραλλαγές του περονόσπορου(Bremia lactucae ή Bl) έχουν ανακαλυφθεί στην Ευρώπη, αλλά μόνο μία ή δύο φυλές είναι παρούσες στις περισσότερες περιοχές. 

Το IBEB-EU αναμένει αυτές οι παραλλαγές να εξαπλωθούν περαιτέρω το καλοκαίρι και το φθινώπορο φέτος, παρόλο που είναι προς το παρόν δύσκολο να προβλέψει ποιες περιοχές λίγο πολύ θα επηρεαστούν.

Προχωράμε με εύρωστες καλλιέργειες 

Ο περονόσπορος εξελίσσεται γενετικά συνεχώς. «Στις εγκαταστάσεις των φυτοπαθολογικών ερευνών της Rijk Zwaan, διεξάγουμε εκτεταμένες δοκιμές όλο τον χρόνο στις ποικιλίες μαρουλιού για να παρατηρήσουμε αν αυτές είναι ανθεκτικές στις διάφορες φυλές του περονόσπορου,» εξηγεί ο Hans van der Schee, Assistant Phytopathology Implementation. «Μοιραζόμαστε τα αποτελέσματά μας με τις ομάδες των γενετιστών της Rijk Zwaan στο μαρούλι έτσι ώστε να μπορούν να επιλέξουν εκείνες τις ποικιλίες που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα. Αυτό βοηθάει τους παραγωγούς μαρουλιών να προχωρήσουν με εύρωστες ποικιλίες,» προσθέτει.

 

Η ανάπτυξη των ανθεκτικοτήτων ενάντια στον περονόσπορο είναι ένα από τα θεμέλια του προγράμματος γενετικής της Rijk Zwaan στα μαρούλια. Οι  crop specialists μας ευχαρίστως μπορούν να εξηγήσουν περισσότερα σχετικά με την τρέχουσα γκάμα των ποικιλιών μαρουλιού και τις ανθεκτικότητές τους.

Βιώσιμες λύσεις

Η Rijk Zwaan υποστηρίζει πολύ την ολοκληρωμένη διαχείριση των παρασιτικών εντόμων προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών. Καθώς οι ανθεκτικές ποικιλίες παίζουν ένα ζωτικής σημασίας ρόλο, συνιστούμε τη χρήση κατάλληλων φυτοπροστατευτικών προϊόντων - και πάντα με τον περιορισμό – να εμποδίσουμε να αναπτυχθούν νέες παραλλαγές του περονόσπορου. Επιπλέον, η εφαρμογή πρακτικών καλής υγιεινής, όπως άμεσο καθάρισμα των υπολειμμάτων των καλλιεργειών και των προσβεβλημένων καλλιεργειών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εξάπλωσης του περονόσπορου στο μαρούλι.

International Bremia Evaluation Board

Το International Bremia Evaluation Board (IBEB) είναι μία συνδεδεμένη πρωτοβουλία των εταιρειών υβριδισμού μαρουλιού των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, του Πανεπιστημίου των ΗΠΑ California-Davis, της Ολλανδικής Inspection Service for Horticulture (Naktuinbouw) και του Γαλλικού National Seed Station (GEVES). Η αποστολή του IBEB είναι να αναγνωρίσει νέες φυλές του Bremia lactucae που προκαλούν μία σημαντική απειλή στη βιομηχανία μαρουλιού της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης καθώς και η προώθηση της χρήσης τυποποιημένων ονομάτων φυλών στην επικοινωνία με τους παραγωγούς.Οι φυλές αναγνωρίζονται και κατονομάζονται από τις τοπικές επιτροπές του IBEB συγκεκριμένα για κάθε ήπειρο. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Seed Federation.Οι φυλές Bl:16-28EU του Bremia lactucae σπάνια παρατηρούνται πια στην πράξη στην Ευρώπη και συνεπώς δεν έχει νόημα να περιγράφουμε αυτά τα επίπεδα ανθεκτικότητας στην ασθένεια. Επομένως, από την 1η Ιουλίου 2023 και μετά, οι απαιτήσεις των εμπορικών ανθεκτικοτήτων για τις ποικιλίες μαρουλιού θα αναφέρονται μόνο στη Bl:29EU και σε φυλές με μεγαλύτερο νούμερο, και όχι πια στις φυλές Bl:16-28EU.