XX - Hero image - Rijk Zwaan_100 Years_CvdK_BGM_directie_familie2

Νέα - 01-07-2024

Η Rijk Zwaan παίρνει τον τιμητικό Βασιλικό τίτλο

Η Rijk Zwaan, μία πολυεθνική εταιρεία ανάπτυξης ποικιλιών φρούτων και λαχανικών, γιορτάζει τα πρώτα της 100 χρόνια. Από την ίδρυσή της το 1924, η Rijk Zwaan έχει εξελιχθεί σε παγκόσμια δύναμη που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες. Οι εορτασμοί της εκατονταετηρίδας ξεκίνησαν την 1η Ιουλίου, την ακριβή ημερομηνία ίδρυσης της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων ο Εντεταλμένος του Βασιλιά της Ολλανδίας έκανε μία σημαντική ανακοίνωση: η Rijk Zwaan έλαβε τον Ολλανδικό τιμητικό βασιλικό τίτλο "Royal".

«Μετά από 100 χρόνια επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, μπορεί κανείς να πει ότι η Rijk Zwaan έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον της ανθρωπότητας», λέει ο Jaap Smit, Εντεταλμένος του Βασιλιά, κατά τη διάρκεια της εορταστικής έναρξης του Εορτασμού της Εκατονταετηρίδας της εταιρείας.

Ο Ben Tax, ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Rijk Zwaan, σχολίασε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να λάβουμε αυτόν τον τίτλο. Είναι σύμβολο της κοινωνικής εκτίμησης και υπογραμμίζει τη μακροζωία της εταιρείας μας. Αυτή είναι η απόλυτη αναγνώριση των προσπαθειών όλων των εμπλεκομένων. Γιατί, πάνω από όλα, οι άνθρωποι είναι η καρδιά και η ψυχή της Rijk Zwaan».

Ιστορία που διαμορφώνεται από την ανάπτυξη

Η πλούσια ιστορία της εταιρείας ξεκίνησε όταν ο ιδρυτής, ο ίδιος ο κ. Rijk Zwaan, άνοιξε ένα κατάστημα σπόρων στο Ρότερνταμ το 1924. Η εστίασή του στην ποιότητα και την καινοτομία αποδείχθηκε συνταγή επιτυχίας. Τις πρώτες τέσσερις δεκαετίες, η έμφαση δόθηκε στην αγορά κηπευτικών στην Ολλανδία, αλλά οι εξαγωγές στις γειτονικές χώρες αυξήθηκαν σταδιακά. Το 1964 άνοιξε η πρώτη θυγατρική στη Γερμανία. Ακολούθησε η Rijk Zwaan Γαλλίας το 1982. Από τη δεκαετία του 1990 και μετά, η εταιρεία επεκτάθηκε πιο γρήγορα από ό,τι μπορούσε να φανταστεί κανείς.


Σήμερα, η Rijk Zwaan απασχολεί 4.000 άτομα. Η εταιρεία εκπροσωπείται σε περισσότερες από 100 χώρες μέσω περισσότερων από 30 θυγατρικών και στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη. Η έδρα βρίσκεται στην Ολλανδία.

Θετικός κοινωνικός αντίκτυπος

Λόγω του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού, ειδικά στην Αφρική και την Ασία, η ζήτηση για φρούτα και λαχανικά θα συνεχίσει να αυξάνεται. Η Rijk Zwaan είναι μπροστά από αυτή την τάση αναπτύσσοντας ποικιλίες φρούτων και λαχανικών που είναι προσαρμοσμένες στα τοπικά κλίματα, τις μεθόδους καλλιέργειας και τις προτιμήσεις των καταναλωτών.
Στην Τανζανία, για παράδειγμα, η εταιρεία αναπτύσσει ποικιλίες ειδικά για την αφρικανική αγορά εδώ και 15 χρόνια και τώρα εστιάζει επίσης όλο και περισσότερο στην αγορά της νοτιοανατολικής Ασίας από τις εγκαταστάσεις της στο Βιετνάμ. Ο Marco van Leeuwen, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, εξηγεί: «Με την αναπαραγωγή βελτιωμένων τοπικών ποικιλιών, στοχεύουμε να προσφέρουμε στους παραγωγούς ευκαιρίες να αποκτήσουν υψηλότερες αποδόσεις. Στη συνέχεια, για να ενισχύσουμε τις πωλήσεις τους, τους φέρνουμε σε επαφή με εταιρείες μεταποίησης και λιανοπωλητές. Τελικά, αυτό δίνει σε περισσότερους ανθρώπους πρόσβαση σε φρέσκα και υγιεινά φρούτα και λαχανικά. Οι σπόροι δεν είναι μόνο το σημείο εκκίνησης για επιτυχημένες καλλιέργειες, αλλά και για ευρύτερες ευκαιρίες και δυνατότητες».

Συνεχής καινοτομία

Κάθε μέρα, εκατομμύρια άνθρωποι τρώνε φρούτα και λαχανικά που καλλιεργούνται από τους σπόρους της Rijk Zwaan. Αυτή η ευθύνη εμπνέει την εταιρεία να επικεντρωθεί στο μέλλον και να συνεχίσει να καινοτομεί για τους πελάτες και τους συνεργάτες της σε όλη την αλυσίδα. «Πρόσφατα, έχουμε επεκταθεί στην αναπαραγωγή τροπικών καλλιεργειών. Στις εγκαταστάσεις μας στη Βραζιλία, επιλέγουμε ποικιλίες φρούτων και λαχανικών που ευδοκιμούν σε ένα ζεστό και υγρό κλίμα με περιστασιακά έντονες βροχοπτώσεις», λέει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Kees Reinink.

Επιπλέον, νωρίτερα φέτος, η Rijk Zwaan άνοιξε μια νέα εγκατάσταση ανάπτυξης ποικιλιών στην Ολλανδία για μούρα: φράουλες, βατόμουρα και σμέουρα. Kees Reinink: «Αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα του πώς συνεχίζουμε να πρωτοπορούμε και να ανοίγουμε νέους δρόμους».

Η πρώτη μέρα του επόμενου αιώνα

Το σύνθημα "προχωρώντας μπροστά" είναι σταθερά ενσωματωμένο στο DNA της Rijk Zwaan. Με εστίαση στην καινοτομία και την πρόοδο, η εταιρεία θα συνεχίσει να ακολουθεί μια πρωτοποριακή προσέγγιση. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι ευγνώμονες σε όλους τους εργαζόμενους, τους πελάτες και τους συνεργάτες της αλυσίδας για τη συμβολή τους στη μέχρι τώρα επιτυχία και προσβλέπουν σε πολλά ακόμη εποικοδομητικά χρόνια συνεργασίας και ανάπτυξης τον επόμενο αιώνα.