XX | Hero | VI24 | Solutions | Rugose Defense | More info

ToBRFV

ιός της καστανής ρυτίδωσης των καρπών τομάτας

ToBRFV σε ευπαθείς ποικιλίες τομάτας

Αυτά τα συμπτώματα του ιού ToBRFV μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα άλλων ιών Tobamo και του ιού του μωσαϊκού του Solanum muricatum (PepMV). Τα συμπτώματα του ιού ToBRFV μπορεί να κυμαίνονται από ελαφριά έως σοβαρά και εξαρτώνται από τον χρόνο της μόλυνσης, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και την ποικιλιακή ευπάθεια.

Καρποί
Ο χρωματισμός των καρπών επηρεάζεται. Ο ιός ToBRFV προκαλεί ένα ανοιχτό χρώμα, πράσινες ρίγες ή κίτρινες κηλίδες στους καρπούς που μπορεί να γίνουν καφέ αλλοιώσεις και νεκρωτικές κηλίδες. Οι καρποί γίνονται τραχείς και μένουν άγουροι. Παράγεται μειωμένος αριθμός καρπών. Μπορεί να προκύψει παραμόρφωση καρπών από τα πρώιμα έως τα όψιμα στάδια.

Κάλυκας
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ευδιάκριτο αποχρωματισμό (καφέ χρώμα) των νεύρων του κάλυκα στα πρώιμα στάδια, ή αποξήρανση και καφέ χρώμα στις απολήξεις των άκρων των καλύκων (σέπαλων του άνθους ).               

Φύλλα
Τα φύλλα των μολυσμένων φυτών τομάτας μπορούν να εμφανίσουν κιτρίνισμα των νεύρων, παρόμοια συμπτώματα του ιού του μωσαϊκού και άλλα που μοιάζουν με των ιών Tobamovirus, όπως περιστασιακή στένωση των φύλλων και εξογκώματα.

Προέλευση και διάδοση

Ο ιός ToBRFV αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην Ιορδανία και το Ισραήλ το 2014. Από τότε, ο ιός έχει ανιχνευθεί στις ΗΠΑ, το Μεξικό, την Κίνα και αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Από την 1η Νοεμβρίου 2019, ο ιός ToBRFV έχει την κατάσταση καραντίνας (Q-status) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για ενημερώσεις σχετικά με τα τρέχοντα κρούσματα, παρακαλώ επισκεφτείτε https://gd.eppo.int/taxon/TOBRFV/reporting.

Χαρακτηριστικά

Ο ιός ToBRFV ανήκει στην ομάδα των ιών Tobamo και συνδέεται στενά με τον ιό του Μωσαϊκού του καπνού (TMV) και με τον ιό του Μωσαϊκού της τομάτας (ToMV). Οι ξενιστές τους είναι συνήθως τομάτες και πιπεριές. Ο ιός ToBRFV είναι ικανός να υπερισχύει των ανθεκτικοτήτων Tobamo (Tm2², Tm1) της τομάτας. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι ποικιλίες τομάτας που έχουν κυκλοφορήσει πριν από το 2022 είναι ευπαθείς.

Μετάδοση

Ο ιός ToBRFV μεταδίδεται μηχανικά. Αυτό σημαίνει ότι κάθε επαφή με τον ιό μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια. Οι δραστηριότητες χειρισμού όπως η μεταφύτευση, το κλάδεμα, το δέσιμο, η καλλιέργεια, ο ψεκασμός και η συγκομιδή είναι τρόποι με τους οποίους μεταδίδεται ο ιός. Υλικά όπως τα ρούχα, τα παπούτσια, ο εξοπλισμός και τα εργαλεία μπορούν επίσης να μεταφέρουν και να μεταδώσουν τον ιό. Επιπλέον, η μετάδοση μπορεί να γίνει και μέσω των εντόμων, όπως οι βομβίνοι. Όπως και οι άλλοι ιοί Tobamo, ο ιός ToBRFV είναι πολύ σταθερός και πολύ μεταδοτικός. Μπορεί να επιβιώσει στο νερό, στις επιφάνειες και στην απουσία φυτικού ιστού για μεγάλο διάστημα χωρίς να χάσει την επιδημικότητά του.

Ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο της μετάδοσης

Η αντικατάσταση με Υψηλής ανθεκτικότητας (HR) ποικιλίες τομάτας είναι ο καλύτερος τρόπος να αποτραπούν οι συνέπειες της μόλυνσης από τον ιό ToBRFV. Οι ανθεκτικές ποικιλίες τομάτας προσφέρουν επιπλέον προστασία, αλλά παραμένει σημαντικό να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο της μόλυνσης. Επομένως, είναι ακόμα σημαντικό να επιμείνετε σε αυστηρά μέτρα υγιεινής στην περίπτωση των ποικιλιών της σειράς Rugose Defense. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που μετακινούνται σε διάφορες τοποθεσίες, έχουν τη δυνατότητα να μεταδώσουν όλων των ειδών τους ιούς. Όταν μοιράζεται ο εξοπλισμός και τα υλικά (όπως τα επαναχρησιμοποιούμενα πλαστικά κιβώτια καρπών) μεταξύ των εγκαταστάσεων, μπορεί επίσης να μεταδοθεί ο ιός.

Καθαρότητα των σπόρων

Να χρησιμοποιείτε σπόρους τομάτας μόνο από αξιόπιστες πηγές που έχουν ελεγχθεί για τον ιό ToBRFV:

  • Η Rijk Zwaan πάντα ακολουθεί υψηλά στάνταρ υγιεινής σε όλες τις εγκαταστάσεις της για να εμποδίσει το ξέσπασμα ασθενειών.

Αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις παρτίδες σπόρων τομάτας και πιπεριάς της Rijk Zwaan ελέγχονται για τον ιό ToBRFV από το Naktuinbouw – με αναγνωρισμένους εργαστηριακούς ελέγχους. Αυτό περιλαμβάνει όλους τους δοκιμαστικούς σπόρους. Οι σπόροι παρέχονται μόνο όταν επιβεβαιωθεί απουσία του ιού ToBRFV.